Respektlöshet

I dagens samhälle verkar många människor tro att det går att göra och säga precis vad som helst och att det inte alls är viktigt att ta hänsyn till och visa respekt för sina medmänniskor! Att slänga ur sig saker, strunta i sociala regler och att på något vis tro att allt skall ordna sig av sig självt verkar ha blivit normen istället för artighet, respekt gentemot medmänniskor och eget ansvar! Att enbart se till sig själv och sina behov har lett till att många i samhället idag struntar fullkomligt i att deras handlande kanske ger andra lidande.

Inte nog med att börja tänka på detta inför framtiden, dags även att ta sig en titt i backspegeln! Kanske finns där något som du bör be om ursäkt för?! Det är ett så enkelt och bra ord.. "Förlåt".. mer krävs ibland inte. Vet dock att många har väldigt svårt för att uttrycka detta ord.. Kanske för att det är att erkänna att man gjort fel, att man inte är perfekt. Kanske för att man faktiskt inte är ledsen utan anser att som andra skulle be om ursäkt för är något som är helt okej i dennes värld.. Till syven och sist är vi ju alla olika och har olika stort hjärta och moral. Det vissa skulle tycka var otänkbart att göra eller säga faller sig naturligt i andras världar. Dock anser jag att det alltid går att vara ledsen och be om ursäkt när det är uppenbart att en person i omgivningen farit illa av ens ord och handlingar!

Time to step up! Samhället bör ställa sig upp, borsta av sig respektlösheten och börja ta ansvar för sig själv och sina handlingar! Allt får konsekvenser, frågan är bara vad människor väljer att göra åt det! "Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad" är ett fantastiskt bra uttryck.. dags att börja fundera på det folket! Även detta tycker jag har att göra med synen på sig själv också. Kan du se dig själv i spegeln med ett leende och en övertygelse om att du faktiskt är en bra och god medmänniska?! När alla i samhället kan göra detta, ja då skulle nog samhället och hela världen se annorlunda ut!!


Kommentarer
Postat av: Piotr

Jag ser att det många som inte ber om ursäkt för att de inte vet om att de har gjort fel. Antingen på diskrepans mellan våra normer men mest på grund av ouppmärksamhet.



Måste man vara uppmärksam på allt? Märker man allt? Själv fick jag 25 av 32 på ett personlighetstest om hur uppmärksam jag var på andra. Ingen är perfekt...

2009-04-20 @ 10:00:44
Postat av: Elin

Givetvis är ingen perfekt och det finns alltid en risk att göra saker som av andra uppfattas stötande men som man inte själv vet om... man kan som du säger inte uppmärksamma allt! Det är inte det jag menar..



Det finns dock väldigt många som gör saker med flit eller bara helt enkelt struntar i sin omgivning för att de själva inte gynnas av att bry sig. Det är till exempel allt färre som skulle ställa sig upp på tunnelbanan, bussen osv för att ge plats till en äldre eftersom det är jobbigt att stå. Färre som håller upp dörrar åt varandra eller bara hjälper någon ner med en barnvagn från en buss osv eftersom det tar tid. Fler som tränger sig i köer och armågar människor i sin omgivning för att själv få plats. Det känns lite som att folk inte gör någonting för någon annan utan att de själva ser någon egennytta i det hela. Många är även vana vid att allt ordnar sig och har sällan eller aldrig fått ta konsekvenserna av sitt handlande varpå de förväntar sig kunna göra vad de vill utan! människor förväntar sig även att allt skall lösa sig lr rättare sagt att någon skall lösa det åt dem. (missar 2 veckor av en kurs för att åka skidor och begära att läraren skall lösa detta osv)

Postat av: PP

Shit vad jag tar åt mig! Jag är fan inte en bra medmänniska.....dags att bättre sig kanske!?

2009-04-20 @ 12:35:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback